Ziekenhuisverhalen en weekend in t 'bos'!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Heleen
27 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Vorige week maandag ben ik maar meteen in het ziekenhuis begonnen. De dag begon met een college om 7 (!) uur op de medische faculteit, waarbij wij reuze enthousiast alle antwoorden gaven en de surinaamse studenten toekeken. Daarna ben ik begonnen op de afdeling, waar ik de nieuwe patienten opneem en probeer uit de kladjes van de artsen ontslagbrieven te destilleren! Er liggen vooral veel patienten die uitdrogen door het zwangerschapsbraken. Wel vreemd hoor, die meiden die 4 jaar jonger zijn dan wij maar al twee kindjes hebben! Laatst zei een boslandcreoolse (ze vermelden hier bij iedereen het ras) lachend tegen me: 'ik weet wat jullie doen, eerst studeren, dan kinderen!'.
Begin deze week heb ik voor het eerst op de OK gestaan. Het is toch niet helemaal mijn ding. Veel grote vleesbomen, cysten in de eierstokken en tumoren (sommigen inclusief maden...).
Ook heb ik op de poli wat patienten gezien, echt een wereld van verschil. Het is alleen maar 'ja dokter, nee dokter' ofwel 'ja zuster, nee zuster'! En ze kunnen ook wel om ons lachen. Bovendien mag je alles vragen (infertiliteit is altijd een probleem van de vrouw alleen, de man heeft vaak bij een ander al kinderen) en wist je dat je een druiper kon krijgen van het tillen van zware dingen? De doktoren zijn nogal anders dan in Nederland, maar niet onvriendelijk. Ze houden er wel wat andere normen op na: zoals je telefoon te pas en te onpas (bedenk maar wanneer dat is bij de gynaecoloog) opnemen.
Gelukkig voor mij zijn de meeste mensen redelijk goed verstaanbaar, als ze uitsluitend surinaams (sranantongo) of saramaccaans spreken vragen we een zuster om te vertalen. Het enige is dat er regelmatig over je geroddeld word waar je bijzit!
Wat vrije tijd hier betreft...we hoeven ons niet te vervelen. Je kunt prachtig hardlopen in de cultuurtuin (soort burgers bush achtig park), tweemaal in de week salsadansen (Lies, Meik, Saak en alle anderen: bedankt voor al t shaken, ik mag beginnen in de semi-gevorderden groep!) en boksen (!). Ohja, en stappen natuurlijk ;) Salsafeestjes zijn erg populair, en dit weekend wordt het eerste trance-feest in paramaribo ooit gehouden!
Dit weekend zijn we de binnenlanden (t 'bos') ingeweest. Echt paradijselijk gewoon... en heerlijk om even weg te zijn uit Paramaribo! Om 9u 's ochtends (natuurlijk zou de gids er al om 8u zijn)vertrokken we met negen meiden in een 7 persoonsbusje naar 'Baboon Hall' (er zaten brulapen) aan de Surinamerivier. Tussen het zonnen en eten (onze gids kon heerlijk koken) door zijn we met een korjaal naar een transmigratie dorp gevaren. In deze dorpen werden de oorspronkelijke bewoners van het gebied (marrons) ondergebracht toen het Brokopondo stuwmeer aangelegd werd voor energiewinning. Best vervelend om te merken dat wij als Bakra's (hollanders) nog steeds wat beangstigend zijn, sommige mensen haalden snel hun kinderen naar binnen als we langskwamen! En dat terwijl het in Paramaribo continu 'psst, psst, hee poppetje' is.
Nou, tot heel gauw...ik ben vast vanalles vergeten te vertellen dus dat komt dan wel weer :) Ohja, voor de mensen die me willen bellen/smsen, m'n surinaamse 'cell': 005978960190
En mijn andres: Gongrijpstraat 13 in Paramaribo(postcodes hebben we hier niet)
Liefs!
27 Februari 2008 - 19:57
Mijke:
nice! ziet er goed uit allemaal! veel succes en plezier daar!
x -
27 Februari 2008 - 19:58
Ina:
Leuk joh die foto's!!
27 Februari 2008 - 21:10
Sakie:
Zozo klink allemaal goed hoor! Haha dus als je terug bent gaan we samen de salsa feestjes af, ik verheug mij er al op! Kus! -
28 Februari 2008 - 07:26
Paulien:
Jeetje, dat klinkt echt super!
Ik ben benieuwd naar je volgende verhaal!
groetjes paulien -
28 Februari 2008 - 11:51
Ilse:
Hee Heleen,
KLinkt goed al die verhalen, wel een wereld van verschil hoor. Begin over 1,5 week ook met mn gyn, ben erg benieuwd, heb er zin in! Geniet lekker van alles en veel succes!
Liefs ilse -
28 Februari 2008 - 19:36
Jan:
Hoi Heleen,
Mooie foto's man! Echt hard werken daar ;)!
Kus,
Jan -
28 Februari 2008 - 19:42
Natalie:
fa waka?
nu weet ik eindelijk op welk nummer je woont.....ik kom zo'n 4x in de week langs je huis. toevallig he? ben je door de weeks wel eens thuis voor een bakkie? dan klop ik ff aan....
aan je foto's te zien vermaak je je prima maar hoe kan het ook anders.
het dokterspakje staat je enig!
zie je!
www.natalie1967.waarbenjij.nu -
29 Februari 2008 - 09:21
Meike:
wow Heleentje! pas je wel een beetje op... wat een coole verhalen. Zit te smullen achter mn PC'tje hier in het RPCW ;). En die maden, gadver... IK vind t vies.
Hier alles ok. missen je wel hoor. Snel een upate via de mail van mij.
dikke kus -
01 Maart 2008 - 12:05
Margreeth:
wat een ervaring, lijkt mij super.
We wensen je veel succes in Suriname, maar ook veel plezier. Leuk om foto's te kijken -
02 Maart 2008 - 12:20
Jolanda:
Erg interessant die verhalen en met name die cultuur / hierarchie kun je je hier in nederland niets bij voorstellen. (gelukkig soms maar) Hoe zijn de medische behandleingen daar en de middelen? Moet je erg roeien met de riemen die je hebt?? Je omschrijving van het land vind ik ook super. Wacht met plezier op je volgende berichtje
Groetjes Jolanda Korver -
02 Maart 2008 - 17:43
Anne:
Hoi Heleen,
Klinkt goed allemaal! Volgens mij vermaak je je wel..;)! Ben benieuwd naar al je andere belevenissen als 'wannabe dokter in de tropen'!!
Liefs -
02 Maart 2008 - 20:32
Siem:
Heleentje, ziet er goed uit! Leuk dat je het land ook een beetje kan verkennen, ipv alleen het ziekenhuis ;-)
Geniet ervan en veel plezier!!
Kus -
03 Maart 2008 - 11:20
Gaby:
Hey meissie :) Ken je me nog? Ik ben net weer geland van Zwitserland, had stageplaats daar! Maar jij zit ook wel goed zie ik :) Heeeeeeeeeeeeeel veel liefs en groetjes uit Leuven!!!! Your Gabber.... xxx -
04 Maart 2008 - 07:38
Evelijn:
Hee Heleen!!
Wat leuk om je verhaal te lezen. Hoewel detail over maden me net iets te veel werd ;) Maar wel weer interessant dat het zo ver kan komen.
Goed om te horen dat je lekker een weekendje weg bent gegaan. Heb je nog plannen om wat weekendjes weg te gaan?
Heel veel plezier daar!! Geniet van alle dingen. Zodra je thuis ben hoor ik graag alle verhalen van je aan.
Of we roddels in huis hebben; hmm nee eigenlijk niet. Maar we houden je op de hoogte mocht dat wel zo zijn ;)
Liefs Eef