vissen, krabben en baby's vangen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Heleen Hellinga - WaarBenJij.nu vissen, krabben en baby's vangen! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Heleen Hellinga - WaarBenJij.nu

vissen, krabben en baby's vangen!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Heleen

08 April 2008 | Suriname, Paramaribo

Momenteel sta ik helemaal stijf van de adrenaline, en dat is eigenlijk al vier dagen zo! Het begon vrijdagavond al. We zouden met een stel meiden naar de premier van het filmfestival hier gaan, met kaarten en al. Dus we gingen op weg in onze meest feestelijke -bijeengeraapte en geruilde- outfits en kwamen binnen over een rode loper! De documentaire was prachtige en het eten achteraf (naar goed surinaams gebruik) heerlijk. Vanavond ga ik nog n filmpje pakken!

Zaterdagochtend vroeg vertrokken met zeven meiden richting Bigi Pan (wat letterlijk 'groot meer' betekend, en dat is het ook: 4 bij 6 km lang). In het korjaal spotten we de eerste kaaiman al, en toen we het huisje in zicht kregen kon het helemaal niet meer stuk: op paaltjes in het 80 cm diepe water, met wc-huisje! Direct werd ons de eerste overlevingsstrategie geleerd: vissen. Je spant een net, jaagt de alles op door met stokken op het water te slaan en vervolgens trek je (met beleid!) de vissen los. Tussen de bedrijven door probeer je niet uit te glijden in het slik, in je bikini te plassen van het lachen (schijnen piranha's op af te komen) of op een kaaiman te trappen. Kortom: hilariteit en overwinningen op onszelf alom! Vis kun je vervolgens verwerken tot gebakken vis, visballetjes, vistahoe en lokaas. Dankzij de vierde optie konden we het vangen van krab ook nog in praktijk brengen!

En ja, de baby's! Maandag moest het er dan toch van komen: mijn eerste bevalling. Les 1) keer nooit je rug naar een vrouw die al 9 kinderen heeft gehad en een windje laat: voor je het weet ligt de baby in de poep (of zoals de hoofdzuster zei: ren altijd als er gegild word op een verloskamer!). Les 2) vaders knippen geen navelstrengen door, dat doe jij. Les 3) als een 14-jarige (voor het eerst gelukkig) gaat bevallen, onderschat haar dan niet (met een perswee had ik mijn handschoenen nog niet aan maar stak het hoofd er al uit). En Les 4) ga niet lopen zoeken naar familie of een man om de 14-jarige bij te staan danwel te feliciteren, die hoeft er helemaal niet te zijn.
Dus inmiddels begin ik gewend te raken aan het checken van placenta's, moeders n baby's en begin ik het zowaar leuk te vinden! Minder leuk zijn echtgenoten van zwangeren/kersverse vaders die aan de telefoon of op de gang opmerken dat je 'zo mooi praat' of 'zo'n knappe vrouw bent', maar dat schijnt te moeten kunnen. Ik blijf oefenen op die assertiviteit!

• 08 April 2008 - 20:01

Jan:

Hoi Heleen,

Mooie verhalen weer. En het is duidelijk ....... als we volgend jaar weer naar Suriname gaan moet er zeker een trip naar Bigi Pan bij, jammer dat het er nu niet van is gekomen.

Kus,

Jan

• 08 April 2008 - 20:20

Lidewij:

Hee Heleen,

Zo dat klinkt weer goed! Ik hoop dat je je weer wat beter voelt na je vorige bericht, ik kan me ook zeker wel voorstellen dat je je soms zo voelt. Gek genoeg lijken delen daarvan op den duur wel iets te wennen. Wat eigenlijk niet gezond lijkt, toch?
    Ik zie je al helemaal voor me, baby's vangend en navelstrengen knippend! Want daar heb je natuurlijk wat minder foto's van, maar de omschrijvingen zijn even kleurrijk!!
    Volgens mij heb je nog zo'n anderhalve week te gaan daar, ik hoop dat je nog veel bevallingen gaat doen en nog een mooie tijd hebt! Geniet ervan en ik hoop je snel te zien/spreken als je weer thuis bent!!

Liefs, Lidewij

• 09 April 2008 - 10:33

Anna:

Ai Heleen,
    Fa waka, mi gudu?
    Heerlijk die verhalen van je, avonturen in het ziekenhuis en erbuiten, je lijkt het maximale eruit te halen, goed zo!
    waan mezelf ook meteen weer terug in de tropen. En herken heel goed al die tegenslagen/verbazingen/verrassingen, maar alles went, sneller dan je denkt (althans, vond ik).
    In het begin heb je goeie voornemens en wil je qualiteit van zorg verbeteren, middelen aandragen, protocollen schrijven etc etc, maar dat is onbegonnen werk. Binnen enkele weken is het toch weer bij het oude.
    Geniet gewoon van hoe het ook anders kan/is. en hoe je creatief kunt zijn met weinig. Leer van de wijze hoe surinamers met elkaar omgaan (vrolijk/hartelijk), hoe ze hun kinderen opvoeden bijv. (streng!), daar kan menig verwenmoeder in NL nog wat van opsteken.
    En dat wij allemaal sletjes zijn...ach, kijk om je heen, uiteraard niet iedereen maar het gebeurt regelmatig, tja, wat wil je in die zomerse schaarsgeklede hitsige sfeer waar de complimentjes je om de oren vliegen en er op een gegeven moment echt niet nog meer veren bij passen ;) ... De Surinamers doen echt niet onder voor ons hoor...
    En Martinus weet vast wel dat jij niet zo bent toch?!
    Geniet nog even en spreek je snel.
    Brassa Anna

PS mocht je hunkeren naar een lekker NLs stukkie kaas, het kaasboertje bij mij in de straat heeft een winkel geopend in P'ribo, vlak bij Choi's, het heet Lekker! geloof ik...

• 10 April 2008 - 00:20

Sofie En Inge:

Sta eens op, we zitten heel krab op de bank.

En lees niet zo mee over onze schouder.

• 11 April 2008 - 11:56

Carlijn :

Kaaimannen en Piranha's?!:| Zorg je wel dat je straks niet door hun toedoen in mijn schoenen past? Arme teentjes.. (dan wel benen.. laten we het daar niet over hebben!) Maar je blijkt wel veelzijdig te worden van zo'n reis! Volgende keer mee met de jongens op de boot vissen ;) Ferry kan nog wat van je leren!

Voorzichtig, en liefs van mij