' You...
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Heleen
21 Augustus 2010 | Ghana, Tamale
Op straat/in de village:
...be my friend'
Vaak de enige duidelijke engelse zin die eruit komt, en vaak volgt een van de onderstaande twee:
...give me your phonenumber'
Nooit doen. Ze bellen altijd midden in de nacht (?).
...take me to your country'
De consequenties hiervan zijn geenszins van belang.
...marry me'
Voornamelijk oudere heren, een variant is 'you give her to me' wanneer ik met een van mijn broers op pad ben. Het antwoord: 'I'll put you on the list, you'll be no 15 so I doubt if it's ever going to happen' en lief lachen natuurlijk!
Thuis:
...bring me food when you go to the market'
Met dank aan Luuc: 'why'? Of, wanneer het gevraagd word in Dagbanli, gewoon doen alsof je het niet snapt.
...give me your earrings'
Okay, than you give me yours. Ha!
...buy me haircream'
Dom kijken en uitleggen dat blank haar daar vet van word.
(al het bovenstaande werd me dringend verzocht door de jongste vrouw van mijn vader, de anderen snappen denk ik dat dit bij blanken averechts werkt).
...didn't buy me something to eat/drink?'
Mijn vader, steeds als ik terugkom van een uitje. 'No, because you're fasting'. Met dank aan de Ramadan.
...give me 1 cedi'
Verzoek om ongeveer 60 eurocent, door een 'tante'. 'Why?' vroeg ik m'n zusje (haar dochter); 'because she doesn't have money to cook'. Tsja. Misschien dat dit het alleen maar in de hand werkt, maar ik kon niet te weigeren. Hoewel ik me wel erg lullig voelde toe ik haar later op de avond een veelvoud hiervan aan haar zoon zag geven!
...contribute to the toilet by paying for the bucket'
Mijn vader, die mij bij aankomst vertelde dat hij een toilet (geen idee wat het engelse woord voor poepdoos is, maar dat is het eigenlijk) aan het bouwen was, zodat ik in tijden van schijterij niet naar de public toilet hoefde, vond dat ik hier een bijdrage aan moest leveren. Ik durfde niet te weigeren. Dus liet ik me 5 cedi (2x de kosten van een emmer, ontdekte ik de volgende dag op de markt) aftroggelen voor iets waar ik niet om gevraagd had (ooit op een poepdoos gezeten?). Trots vertelde hij me later dat hij nu tegen alle volgende vrijwilligers kon vertellen dat ik 'had contributed to the building of the toilet!'. Juist ja. Geheel vrijwillig ook ;)
...buy a new bucket'
Nog een? Nouja, afgelopen dinsdag was misschien nationale emmerdag. Goed, ik heb in ieder geval een eigen wasemmer nu. Met kopje. Dat maakt het harenwassen met koud water iets eenvoudiger (leve de hoofddoek).
In het ziekenhuis:
...prescribe antibiotics'
'Why?' werkt in dit geval niet. Je moet namelijk ALTIJD antibiotica geven in Africa. Een keer ben ik er onderuit gekomen: de dame in kwestie had alleen een gekneusde rib nadat ze was uitgegleden en er een emmer mais bovenop haar was gevallen.
...see this patient'
Let wel: het is nooit wat het lijkt. Vooral als de staff nurse van de Emergency Ward het vraagt moet je oppassen. Een seniele, praatgrage Aids patient die eigenlijk helemaal niet voor zijn skin condition komt maar zo graag een infuus (?) wil. Of gewoon ouderwetse hysterie. Ach, ik hoef me in ieder geval niet te vervelen!
...give me your labcoat'
Huh? 'Yes, I like it' Well, I'm supposed to give it back to my hospital! 'So it's not your property?' Eh, no! Goed, wel aardige man overigens.
Kinderen:
...take me to the internet'
Waar je dan dat e-mailadres dat je ooit hebt aangemaakt kan bekijken. Ofzo. Vooral erg interessant om je vrienden te vertellen geloof ik. De leeftijdscategorie die dit vraagt ziet me overigens ook als trouw-materiaal: 'Yes, I want the nice light-brown babies'. Toch maar uitgelegd dat ik dat geen reden vond.
...take us to the swimming pool'
Hmm, dat klonk best verleidelijk! Totdat bleek dat iedereen dan in een taxi moest, en alle kinderen in de leeftijd van 5-22 uit het familyhouse (ongeveer 20 stuks) mee wilden. Slik. Gelukkig bleken ze niet te mogen zwemmen tijdens de Ramadan.
...brought only one game?'
Ja. Domino. En het is bezig Ghana te veroveren. Mark my words!
Nawoeni Lapsana (= tot ziens)!
21 Augustus 2010 - 14:34
Marit:
You.. try Mastermind! -
21 Augustus 2010 - 14:41
Heleen:
Hahahahahaha... shit, ja! Pap, mam, kunnen jullie dat nog voor me meenemen? ;) -
21 Augustus 2010 - 14:54
Jan:
Mastermind komt er aan. Nog meer wensen. Meer dozen domino?
Prachtig om te horen hoe je het vraaggedrag kunt ontwijken. Kun je meenemen naar Nederland, niemand krijgt meer wat bij je gedaan!
Kus. Jan -
21 Augustus 2010 - 14:55
Jan:
Wanneer gaan we foto´s zien? -
21 Augustus 2010 - 14:58
Heleen:
Ja, foto's... ik moet nog iets zoeken waar ik kan uploaden. Zodra ik dat gevonden heb komen ze eraan :) -
21 Augustus 2010 - 15:36
Lieveke:
Haha mooi stuk heleentje! Ik vond een koude douche in Suri al killing, maar een poepdoos en bekertje om je haren te wassen! You go girl!
Wanneer komen je ouders langs? en gaan jullie dan nog een mooi tripje maken?
Geniet ervan chicka!
dikke kus, lief -
22 Augustus 2010 - 12:12
Hetty:
Hey Heleen! Heb net weer helemaal bij gelezen. Wel bijzonder allemaal zeg. Je hebt nu dus tijdelijk een hele verzameling broers en zussen in plaats van 1 broertje?
En how about Rummikub?
Ben benieuwd wat je verder allemaal nog gaat meemaken!
Liefs,
Hetty -
22 Augustus 2010 - 16:53
Lidewij:
Hej Heleen!!
Wat leuk om je verhalen te lezen! Ik geloof wel dat je in ieder geval ECHT in een andere wereld zit en alleen de dagelijkse bezigheden al belevenis genoeg zijn, houd ons op de hoogte! En inderdaad: foto's zijn zeer welkom :) Geniet nog en ga vooral zelf oefenen met die tuin op je hoofd, zal je goed staan!
Liefs, Li -
23 Augustus 2010 - 08:58
Hansnaatpamgijs:
you bent er maar druk mee?! geweldig!
brasa -
23 Augustus 2010 - 13:21
Harm:
Handig deze verslagen, ga jou ontwijkingstechnieken richting vraaggedrag ook maar eens op kyra toepassen denk ik zo :D
Kus van je enige echte broer ;) -
24 Augustus 2010 - 08:31
Astrid:
Popje, wat een goede, prettig leesbare, bijzonder indrukwekkende maar toch ook wel grappige kijk in je leventje daar :) Ben blij dat je goed op jezelf past. Veel liefs! -
24 Augustus 2010 - 17:29
Margreeth:
Hallo Heleen,
wat een bijzonder leuk en onderhoudend verhaal. prachtig. Beroep ernaast? wat denk je van schrijfster????
Maar ik wens je veel sterkte, hopenlijk geniet je er ook nog van.
veel liefs. -
25 Augustus 2010 - 18:04
Gert:
You........... are my own family, you bring me lots of presents.
You will be kissed for that bij your lovely oncul Gert.(or is it uncol or... well whatever, I,m that person for sure!)
xx and goodby . -
26 Augustus 2010 - 11:20
Evelijn:
He Heleentje,
Heerlijk om al je verhalen te kunnen lezen tijdens mijn werk (omdat er weer eens teveel mensen uitvallen :) )
Afijn, het klinkt echt onwijs leuk en verleidelijk! Wat maak jij ontzettend veel mee en ben je behoorlijk ingeburgerd. Snap je mijn liefde voor Afrika?
Heel veel plezier nog!!
Liefs Evelijn -